Tuesday, March 15, 2011

BANDUNG 2ND DAY : KAD KAHWIN, PERFUME & FO's

Salam..

pagi tue pkul 5 pagi dah sedar, selak langsir..dah terang. baring2 sat sambil tgk berita & mcm MHI versi Indonesia..walaupon x brapa nk paham,buat2 paham sudey. pastu terus siap2. dah siap2 sume..terus bekfes. ema ambik nasik goreng n teh 'o'. dah siap sme bekfes..turun2 tgk supir (Hendrik) dan terpacak. Smlm janji pkul 9 pagi..adik ema kata dia dah sampai lama dah. lepas tue kami terus bergerak ke Jalan Astana, ema nak beli kartu undangan. sebenarnya 2nd daY nie kitaorg nak ke Tangkuban Perahu, tapi memandangkan semua kata x payah..nak habeskan masa dengan shopping katanya. so cancell ke Tangkuban.



~ KARTU UNDANGAN JL. ASTANA ~


dari hotel ema terus mintak hendrik bawak ke Jl. Astana sebab nak beli kad hardcover. nama kedai kad tue MIKY..ema dapat tau pon dari blog http://aienadhira.blogspot.com/ nie..thanks again ira for da info. kedai Miky ne boleh beli paling minimum hardcover yang x print 10 keping..so, ema just beli 60 keping utk VIP je n nanti ada kawan tolong print kat sini. Cantik kot kad tuh..ecececee..puji kad sendiri..kih3. ema pilih yang harga sekeping rp4050/rm 1.40. Lepas tu ema saje tgk kad yang biasa..kalo kad biasa yang x print jatuh harga sekeping sekitar rm0.15 - 0.36 jer. memula mcm nak beli tapi bila dipikirkan luggage 20kg je so ema x jadi la beli. ema ade tanya kalo kad hardcover dah siap print n ade reben sme..jatuh sekeping dalam rm2.80 jer. Selesai bayar sume ema n masuk kereta ema ckp nak pegi kedai perfume, hendrik x paham wehh..dia tanya apa? ema pon cakap ' itu kedainya yang jual minyak wangi'..okeh, tima kasih..hendrik masih lagi x paham ye. kih3..dah lama dia pk baru dia cakap oh..'kedai jual pafum ya buk?' haa!! dia kata ok sambil gelak2..aduhh..:D




~ PERFUME COLLECTOR, JL. PALEDANG ~

ok, dalam 10min camtu dah sampai kedai pafumnya. kedai nie macam tersorok cket. kami pon masuk kedai tue pilih perfume. cara dia memula camni..pilih perfume ape yg kita nak then dia bancuh. kita bgtau la nak botol mana. yang paling kecik ema tanya harga rp30k/rm10, yang botol 50ml = 40k/50k/55k atau lebih kurang RM 17. Kalo kita ada botol ori yg dah abes pon boleh bawak..just refill. disebabkan beli banyak, maka 2 jam la ktorg dok kat situ..ahahaa. sambil2 tengah bancuh tue pekerja kedai tue tanya..



org perfume : datang dari mana?


ema : kl..

orang perfume : kl? *dengan muka pelik*

ema : yup..kl..kuala lumpur

orang perfume : ohh..banyak lumpurnya? kih3..sempat buat lawak lak tuh

ema : banyak sekali..



lepas tue dah siap2 n kira sme, dia bagi free 3 pen perfume. dia kata sebab beli banyak.. pastu dia cakap dgn semua..nanti kalo udah pulang ke Singapura, jangan lupa kami di sini dan kalau ke Bandung lagi jgn lupa beli pafum di sini. haa Singapore? kitaorg pon cakap lah..eh, bukan Singapore la..kami dari Malaysia. dia sambung lagi..lahh..udah pindah? kih3..pastu dia ckp Singapura dengan Malaysia berbeda-beda ya? ktorg ckp..a,ah lain..tapi negara kami bersebelah aja.. kesian, mungkin pekerja nie datang dari kampung kann..tak tau sgt perkembangan luar. patut la tadi ckp dari KL muka pelik jer..rupanya xtau..ingatkan dia tau sebab biasanya kalo ckp ngan orang Indonesia kita dari KL, ramai yang tau.. okeh, dah berwangi2 sampai pening kepala nak muntah, ktorg ke Toko 3 pulakk..:)



~ TOKO 3 ~


masa sampai Toko 3 orang x ramai sangat..kira selesa la nak pilih. kat sini jeans sme ori..pastu ade sale pulakk!! tue yg bertambah excited masing2. memula ema carik diri sendiri punya..jeans perempuan kat belakang sekali. ema carik2 jumpe yg sale harga rp150k/rm 52. tapi yang harga rp150 nie levi's dia sme size 26 je. memula frust jugak sebab ema biasa pakai size 28, nak sedapkan ati gie la try..alangkah gembiranya hati, muat! *sudah kuruskah?* terus confirm beli..kih3. then carik utk akak ipar..dia kirim..yg dia punya rp309k. sebenarnya harga biasa paling murah kalo xde sale rp300/rm103.50 n paling mahal jgn tanya la..lagi banyak. tapi still murah lagi compare beli kat M'sia. then, boleh terus oter..upah 10k. sementara tunggu pakcik tue oter, kitaorg tgk t-shirt..ori2 juga..mcm2 ade..harga dlm 50k - 120k. dah beli t-shirt pegi balik kat pakcik tue, x siap lagi sbb ade banyak seluar rupanya. ok la..naseb baik kat Toko 3 nie ade sediakan tempat duduk n air terjun sekali you..ade kekura riang gembira bekejar-kejaran. xdelah bosan sangat kann. sambil2 tunggu rupa2nya ramai orang M'sia dalam Toko 3 tue..borak2 cket pastu dah siap.. terus bayar upah pakcik tue dan gerak ke kereta.


dari Toko 3 kami bergerak pula ke Rumah Mode. sebelum ke Rumah Mode eloklah makan dlu. kitaorg makan kat Restoran Garuda. restoran ne kedai je ngan Rumah Mode. masakan kat situ nasi padang. seperti biasa..dia hidang lauk belambak gile mcm x makan 5 ari..ehehee..tp yg diusik sahaja akan dikira. makan kat situ selesa, relax jer. dah siap2 makan pekena jus strawberry..enak sekali! sandar jab kat sofa empuk..mcm nak lelap je rase. eh? ok2 dah..jgn nk dok lama..banyak lagi tempat nie. sebelum gerak bayar la dlu bil..total gambar bawah nie. see..harga lebih kurang cam makan kat PB 1st day aritu. nie ne x kesah la sebab kat restoran..yang kat PB tue nampak noo menipu.





~ RUMAH MODE ~

ok sampai je Rumah Mode, ambik gambar dlu banyak2 sebab landskap dia cantik. ikan2 dalam kolam sume gemuk2 belaka. dah siap posing2 segala..jom masuk!! yg masuk dalam ema, kakak n emak jer..ayah, adik n zariff dok santai tunggu kat luar sambil main2 ngan ikan. zariff pulak dah dapat mainan keretapi..lagi senang la nak handle..kih3. masuk2 jer terus carik teruja..mcm2 jenama ade..Zara, Guess, AX, Ed Hardy, CK, Polo,Burberry..ahh, senang ckp suma brand yang best2 la. Dress, shirt, kemeja, skirt, seluar..mcm2 ada. siapkan uangnya aja dong. lama jugak dok dalam tue sampai emak pening. ktorg berpecah..emak n kakak berdua..ema sorang. ema dah jumpa apa yang berkenan n terus bayar. keluar2 tgk ayah, adik n zariff..mana pulak dieorg nie? ema dok relax..dah lama sket xde lagi..terus call hendrik tanya kot2 nampak dieorg..'dia kata enggak nampak, udah ilang?' tgh ckp2 nampak emak n kakak baru kua..fuhh..lega, dah x keseorangan. pegi carik ayah yg ghaib..jumpa jugak, rupanya diaorg dok kat tepi sudut yang ade bantal, adik ema dah lelap rupanya..lorhh!! ahahaa..nampak sangat kitaorg lama kat dalam tue. tgh duduk2 kakak bisik kata jom masuk balik, rasa cm x cukup..kih3..ema pon temankan. kami berdua masuk ke dalam dgn kelam kabut carik baju sebab ayah dah siap perli 'haa,nie pkul bape plak nak kua kang nie?' kih3.. ok, dah siap bayar sme call hendrik kata nak gerak dah..5 min dia sampai..

dari Rumah Mode yang best terus ke Secret. masa tue dah pkul 8 malam. masuk Secret..best jugak baju2 kat cni..tapi x beli banyak pon..banyak zariff punya baju. bahagian budak kat belakang sekali. dah settle bayar. dah letih gila badan rasanya. masuk kete terus cakap hantar terus ke hotel aja hendrik..udah capek. nanti bisa singgah di kedai2 yang ada jual nasik. kami makan di hotel aja. hendrik singgah kat 1 gerai kat Jalan Merdeka (sebelah Hotel Royal Merdeka). kat situ cam nasik penyet la. lauk2 sme half-cooked, kita pilih je nak lauk apa..then dia goreng. pilih2..kami bungkus nasik 8 & lauk2 utk 7 org makan..semua total 140k camtu la..murahh!! masuk2 bilik terus mandi n makan. uish, sedap la lauk yg ktorg beli tue..tp biasa la makanan sunda kan x berkuah..tp sambal dia..terbaek wokk!! esok harus beli kat sini je..:)



:: ini separuh hasil tangkapan hari ke2 ::

hari ke-3 ke PB balik..yehaa!!

cau sinci~~:D

11 comments:

misz anie said...

emma,kalu kite tempah kad kawin kat sane siap print-kad biase bkn jenis hardcover..agak2 die leh siapkan cpt x? dlm 350pcs je,

Emma said...

ala..ema tak tanya pulak aritu bape hari boleh siap. hurm,nanti pegi berapa hari? emma rasa kalo 350pcs dlm 2-3 hari je kot.. xpon anie try call tanya, kalo 350pcs kad bukan hardcover bape hari boleh siap print. kalo 3 hari, 1st day sampai bole terus g kedai tue dlu..:D

misz anie said...

ok ke kedai tu?means design die ok ke

Emma said...

Ema tgk aritu ok jugak.. Tp tue selera ema..lain org lain slera kan:D Tapi kalo kat kedai tue x ok, kat Jl. Astana tue byk kedai kad kahwin lain..so,bole jalan2 tgk kt kedai lain jgak..

misz anie said...

owh ok,thx for d info..jln astana tu mmg byklah kedai kad ye..

Emma said...

okies.. haah, jln astana tue memang banyak kedai kad..kiri kanan..

ada van de kamp said...

Salam.. hi Ema.. terjumpa blog ni time google psl kad kawen bandung hehe... nk g bandung lg 3weeks. tp xtau nk bajet bwk bpe ringgit. tu ema shopping2 tu abes berapa ye? saje nk bajet2 tukar duit huhu..tq!

Emma said...

Alamak...sory sangat2. Lame sangat x bukak blog..ni ha baru perasan ade komen :(

♥AisY♥ said...

Salam Emma.. Nak tanya, u print kad kahwin kt mana ye? Thanks...:)

Emma said...

wsalam..kad kawin ema dulu member yg tolong print kan..tp dia x buat bisnes pon..

Anonymous said...

hi ... sorry i just nak tanyer contact number kedai yg buat kad kawin hardcover ... i try call but unreachable .... email dier pun tak brape nak terang ...